20/08/2018

Vasil Hadzimanov Trio – El Raval [SJF, 2011]

Постирано на 04/11/2011 од во Албуми, Музика

Обвивката на El Raval, деби-албумот на Vasil Hadzimanov Trio, е црно, вообичаено, дигипак-пакување. Има убава насловна, неколку фини фотки од бендот во акција и листа со песни со авторите во загради. Ништо спектакуларно, дефинитивно, но дел од картонско-пластичниот пакет е и кус, концизен, опис од Тони Китановски. Како продуцент на изданието, тој имал неспоредлив, ако […]

Три децении џез-храна за Скопје

Постирано на 26/10/2011 од во Колумни

Шетајќи деновиве покрај стотиците постери од разните Џенани Лончаревиќи, “Рибљи чорби” и Саши Ковачевиќи со кои се напастени улиците, сфаќам дека “Скопје” и “џез” не се зборови за во иста реченица. Ова првпат не го заклучувам. На таа точка се враќам редовно, како навиен, во ист период од годината – наесен. Ако од наивна причина, а си […]

Pat Metheny Trio на SJF – Гитарски шаманизам

Постирано на 25/10/2011 од во Концерт, Музика

Има нека тајна веза меѓу Скопје и славните гитаристи. Тоа е, помалку или повеќе, познат факт за луѓето што организираат или редовно одат на концерти. Само во последниве неколку години, публиката во главниот град еуфорично ги дочека Ал Ди Меола и Лери Карлтон, а синоќа со исто одушевување широкоградо го прифати и Пет Метини, веројатно […]

Istanbul Sessions, Nils P. Molvaer и Zu на SJF – Тестирање на границите

Постирано на 23/10/2011 од во Концерт, Музика

Ако мора да се бара еден, единствен, заеднички содржател на буквално сите џез-фестивали во светот, тоа веројатно е ставањето на слушателите на испит. Не по мајчин јазик, не по алгебра и дефинитивно не по основи на техника и производство, туку по тоа каде ни се заглавени личните потенциометри – за емоции и за сфаќање на […]

Miroslav Vitous, Charles Lloyd и Fire! на SJF – Медитација и истерување демони

Постирано на 22/10/2011 од во Концерт, Музика

Потекнува од англискиот, но изреката “Внимавај што посакуваш може и да го добиеш” го означува истото веројатно на сите јазици. Оваа фраза најчесто се употребува во негативен, а со мене синоќа се судри во спротивен, позитивен, контекст. Опишувајќи како го видов и слушнав Wayne Shorter Quartet, подвлеков дека концертот беше фасцинантен, но во многу аспекти […]

Penezzi & Ribeiro и Wayne Shorter Quartet на SJF – Емотивци и интелектуалци

Постирано на 21/10/2011 од во Концерт, Музика

По повеќе од еден век постоење, џезот денес е неверојатно разгранет, но начинот на кој што тој се доживува не е претерано променет. Во суштина, овој жанр се перцепира или интелектуално или чувствено, а тука е и комбинацијата од двете. Поврзаноста меѓу тоа што авторите сакаат да постигнат со музиката и како таа е сфатена […]

The Ex – Ослободени од музичките догми

Постирано на 20/10/2011 од во Интервју

Труби и панк не идат заедно, нели? Чекај, идат, инаку немаше да постои ска и ту тоун. Добро, тогаш, етно и панк нема теорија да бидат смешани? Грешка, The Ex успешно го прави тоа со децении. Гледате како (не)умешно илустрирав дека ставањето музика во херметички стилски кутивчиња е излишно. Ако слепо се држеа за спротивното, […]

Sethstat и Vasil Hadzimanov Trio на SJF – До Ел Равал преку Кораб

Постирано на 18/10/2011 од во Концерт, Музика

Убаво викаше Лестер Бенгс, ликот на Филип Сејмур Хофман во “Речиси славни” на Камерон Кроу: “Ако си рок-новинар, прво, никогаш нема многу да те плаќаат, но ќе добиваш бесплатни плочи од издавачката куќа”. Мојата врска со музичкиот (и рок) журнализам од пред некое време има само доброволна, необврзувачка, основа, меѓутоа, можам да потврдам дека симпатичниот […]