20/08/2018

Десет години оф-свест

Постирано на 08/06/2011 од во Колумни

Чудно е, но вистинито, за земја со толку уникатна и прекрасна музичка традиција, што и по 10 години, фестивал како OFF-Fest е релативно непозната појава за грото од македонската популација. И покрај сите маки и перипетии, оваа манифестација со самото тоа што опстоја цела деценија во оазата на кичот е успех, меѓутоа, си се задржа […]

Noreum Machi и Зоран Маџиров на OFF-Fest: Јужно од новобалканска Кореја

Постирано на 08/06/2011 од во Концерт, Музика

Политичка конотација во OFF-Fest не треба да се бара затоа што од неа нема ниту трага, но симболично беше што синоќешното затворање на фестивалот го отвори група што свири музика своевремено користена да охрабри луѓе што протестирале за слобода и демократија. Noreum Machi е состав од Јужна Кореја што настапува со самул-нори, музички стил со […]

Mercedes Peon и Баклава на OFF-Fest: Традиција од друга димензија

Постирано на 05/06/2011 од во Концерт, Музика

Височината, градбата, полот се само детали, некои музичари, просто, се поголеми од секаква претстава што за нив ја создава физичкиот изглед. Кога Mercedes Peon, шпанската пејачка што синоќа настапи на OFF-Fest во Салонот на Македонската опера и балет, се качи на сцена, нејзината ситна, нежна, ненаметлива фигура не ни навестуваше какво звучно цунами ќе следува. […]

Terakaft и Amadou & Mariam на OFF-Fest: Сите сме деца на Африка

Постирано на 04/06/2011 од во Концерт, Музика

Мора да е чудесна таа Африка, нема друго објаснување, штом сите музичари кои од овој континент го посетиле Скопје, зад себе секогаш оставаат траги од некоја тешко објаснива, чиста, енергија. Повеќето од нив, како Terakaft, Amadou и Mariam и нивниот придружен бенд синоќа во Салонот на Македонската опера и балет, на бина се качуваат замаскирани […]

A Filetta и Yamandu Costa на OFF-Fest: Виртуози на гласни и гитарски жици

Постирано на 03/06/2011 од во Концерт, Музика

Нема да ги набројувам сите добри страни на фестивал како OFF-Fest, само ќе ја наведам таа што мене ми е најважна – рушење на очекувањата. На вчерашното отворање на новото издание, како што често се случува на оваа манифестација, имав прилика во живо првпат да ги слушнам A Filetta и Yamandu Costa. И како што […]