19/08/2018

Old Man Gloom – The Ape of God [Profound Lore, 2014]

Постирано на 10/12/2014 од во Албуми, Музика

Катран сигурно сте виделе. Ако не, веројатно сте чуле за терминот. Истиот не се користи за именување на скопскиот воздух иако поради него често сме убедени оти устата ни е преполна со темна смола што никогаш не се доџвакува. Зифтот, како што Турците ни оставиле разговорно да го нарекуваме, е краен производ од сува дестилација […]

White Lung – Deep Fantasy [Domino, 2014]

Постирано на 11/11/2014 од во Албуми, Музика

Панкот е толку прост – рудиментарен, не сељачки – поради што неговото создавање по правило е прилично замрсена задача. Звукот има распон колку што вселената е широка (добро де, таму буквално е мртва тишина), а темите за текстови се множат како што се зголемува човечката глупост (или брилијантност). Сложеноста на мисијата наречена „касапски остар панк-израз“ […]

Nux Vomica – Nux Vomica [Relapse, 2014]

Постирано на 23/09/2014 од во Албуми, Музика

Агресивната музика, претежно гитарската, ама и која било друга што не се фуфка од суровоста, е таква каков што е и светот од којшто е изнедрена – насилна, крвава и без илузии за човечката природа. Ако таа е бескрупулозна, (само) деструктивна или оперирана од емпатија, тогаш би требало, да му се невиди – нужно е […]

ХАХАХА – Сами мажи и жени [Moonlee, 2014]

Постирано на 08/09/2014 од во Албуми, Музика

Ако се најдете пред свршен чин да донесете одлука, замислете, дали би избрале вашето дете да се вика Светомир? Не мора, еве, да се работи за решение под принуда ниту да е во прашање некое пресекување изнудено од бирократска бизарност како измислена за влегување во фолклорот. Да речеме, имате време. Можете темелно да размислите, да […]

Dog Eat Dog: Целта не ја погодуваме секогаш, но никогаш не се плашиме да се испробаме

Постирано на 12/05/2014 од во Интервју

Во средината на 90-тите години, Dog Eat Dog беа дебитанти на музичката сцена што, сепак, не си спречи набрзина да станат MTV бенд. Тогаш на овој канал спотовите и песните беа главна тематика, а не реалните шоуа, и затоа оваа квалификација не би можела да се смета за навреда. А и онака, во период кога […]

Helms Alee – Sleepwalking Sailors [Sargent House, 2014]

Постирано на 03/04/2014 од во Албуми, Музика

Во една од најдобрите серијализирани СФ-драми на сите времиња, извонредно потценетата Star Trek: Deep Space Nine, има раса позната под името changelings. Суштински, станува збор за метаморфи кои можат да се претворат во практично кој било облик што ќе го посакаат, што е клучен за да преживеат или со којшто би направиле исчекор во врховната […]

GridLink – Longhena [Handshake Inc., 2014]

Постирано на 21/03/2014 од во Албуми, Музика

Флиперите се феноменална појдовна точка за опис на искуството што се таложи од слушањето на последното издание во кариерата на GridLink и првото со коешто (задоцнето) ги открив. Додуша, останувам цврсто уверен дека нема прерано или прекасно запознавање со бенд, солист или албум, туку само вистинско. Тоа, сепак, е друг, подолг, муабет. Да се вратам […]

Mutoid Man ‎- Helium Head [Magic Bullet, 2013]

Постирано на 31/01/2014 од во Албуми, Музика

Талентирани музичари со педантна, речиси мртва сериозна, професионалност, почитуваат сите незаситни фанови на звукот. Овие артисти на креативноста ѝ приоѓаат студиозно, скоро лабораториски, со цел постојано да прават исчекор. Слично, можеби дури и подеднакво мераклиски, е кога истите тие изведувачи не само што излегуваат од просторијата за научни експерименти туку ги кршат сите садови, епрувети […]

Outlaw – This Is How They Look At Us [Diehard, 2013]

Постирано на 24/01/2014 од во Албуми, Музика

Често се занимавам со дилемата каков став да изградам за млади бендови кои и покрај сите препреки што сигурно им се натрупуваат успеваат да напишат и да издадат деби-албум. Недоумицата не е во поглед на оценката – таа и онака не би можела да ја достигне тежината и деталноста на текстот – туку дали однапред […]

Топ 10 МК албуми во 2013

Постирано на 30/12/2013 од во Статија

Домашната, непанаѓурска, антиестрадна, самостојна музичка сцена лани бруеше. Тоа се преслика во над 40 авторски студиски збирки креирани, снимени и издадени далеку од турбоизираниот меинстрим којшто – бидејќи се изнаплака како мало дете – доби и силна, налик на родителска, буџетска поддршка. Не, ова не е научна-фантастика, во морето од субвенции и за нив беше […]

Топ 50 странски албуми во 2013 [25-1]

Постирано на 27/12/2013 од во Статија

Ако се обидам – што не значи дека ќе успеам – да го лоцирам најситното чувство кое е заедничко за сета музика што ја слушнав годинава тоа веројатно би била потполноста. Не е во прашање никаква комплексна филозофија туку импресијата дека плочите што ги вртев (за жал, не на грамофон) беа гранитни, компактни и неодвоиви […]

Топ 50 странски албуми во 2013 [50-26]

Постирано на 26/12/2013 од во Статија

Меинстримот, без разлика дали тој е отсликан во полупопуларни изведувачи или во екстремно славни ѕвезди, одамна не е репер за музичка напредност, веродостојност и најосновен квалитет. Самата припадност на артистите на оваа категорија никогаш не ме одвратила да ги слушам, меѓутоа, се чини дека и згора на тоа, годинава во врвот на топ-листите немаше којзнае […]