16/08/2018

Treme: Љубовна ТВ-врска со Њу Орлеанс

Постирано на 07/12/2011 од во Телевизија

Телевизијата, недвосмислено, е забава. Порано беше во кутија, денес во плоска. И тогаш и сега таа бара вклучување во струја и исклучување на мозок. Може да нè направи екраномани кои повеќе ќе личат на растенија отколку на луѓе, но ако се консумира умерено, нема ништо лошо кога умот пасе на ТВ-ливадите. Тој ентертејнмент може да […]

Dubioza Kolektiv – Wild Wild East [Koolarrow, 2011]

Постирано на 25/11/2011 од во Албуми, Музика

Пред да ги откријам System of a Down, веројатно 1998 година, имав неподносливо крут став кон мешањето гитари и народно. Разбирливо, турбофолкот во деветтата деценија од 20 век напаѓаше со секое расположливо средство, дури и со дреч-тренерки пикнати под струк. Не ни помислував дека денес, речиси деценија и пол подоцна, ова ѓубре од култура ќе […]

Penezzi & Ribeiro и Wayne Shorter Quartet на SJF – Емотивци и интелектуалци

Постирано на 21/10/2011 од во Концерт, Музика

По повеќе од еден век постоење, џезот денес е неверојатно разгранет, но начинот на кој што тој се доживува не е претерано променет. Во суштина, овој жанр се перцепира или интелектуално или чувствено, а тука е и комбинацијата од двете. Поврзаноста меѓу тоа што авторите сакаат да постигнат со музиката и како таа е сфатена […]

Музички имиња што ја заслужуваат фамата [2/2]

Постирано на 12/10/2011 од во Статија

Фамата никогаш не ми била којзнае каков мотиватор да почнам да слушам одреден бенд или изведувач, ама и не била причина поради неа од прва да ги отфрлам. Ќе се правам фраер ако тврдам дека дигањето претерана џева во медиумите никогаш не ме поттикнала да се заинтересирам, ама во ниту еден случај тој облак од […]

Ry Cooder – Pull Up Some Dust and Sit Down [Nonesuch, 2011]

Постирано на 10/10/2011 од во Албуми, Музика

И да не знаев дека Pull Up Some Dust and Sit Down е албум на Рај Кудер, кој има дебело и издржано креативно портфолио, кога видов и чув дека првата песна се вика No Banker Left Behind во иста секунда бев заинтригиран. Едно е од авторот и продуцентот на Buena Vista Social Club (заедно со […]

Музички имиња што ја заслужуваат фамата [1/2]

Постирано на 07/10/2011 од во Статија

Медиумите и критичарите што покриваат музика, особено во Британија, отсекогаш имале нескротлив нагон да дуваат огромни балони со пофалби за одредени групи и соло-изведувачи. Статистиката за тоа кога биле потполно во право, кога грешеле до неподносливост или, пак, заглавиле некаде на средина, вели дека почесто пумпале фама напразно. Долг е списокот на имиња што осамнувале […]

Kodjabashia and Foltin feat. Goce Stevkovski – Penelope X [Litium, 2011]

Постирано на 04/04/2011 од во Албуми, Музика

И покрај тоа што се фасцинантни импровизатори, превиткувачи на структурата на сопствените песни секогаш кога ќе се качат на бина, што е опкружувањето во кое најприродно се доживуваат, “Фолтин” е група со детално дефиниран, крајно личен, звук. Тоа што е невозможно да не ги препознаеш, во дел од секунда да ги издвоиш од стадото, не […]

Noah and the Whale – Last Night On Earth [Mercury, 2011]

Постирано на 21/03/2011 од во Албуми, Музика

Оригиналноста во уметноста е непроценливо вредна карактеристика, но кога е поп-музиката во прашање, инсистирањето на нејзиното постоење во секое цеде и секоја песна, е често изнасилено. Најмногу зашто е речиси невозможно меѓу милионите изведувачи што секојдневно се појавуваат и исчезнуваат, да нема ниту еден што ќе потсетува на некој друг. А и бидејќи кога се […]

The Decemberists – The King Is Dead [Capitol, 2011]

Постирано на 12/01/2011 од во Албуми, Музика

Не можам да се изнаситам на комплексна музика. Накитена, препродуцирана, често предвидливо претенциозна, надувана, арогантна, самобендисана. Музика што се дави во сфаќањето дека слушателите мора дебело да се потрудат за да ја сфатат. Всушност, музика што се проектира себеси како уметност што изискува напор за да се разбере, а притоа заборава оти со својата наводна […]