19/08/2018

The Avengers: Стрип-филм во блес(к)ава боја

Постирано на 19/05/2012 од во Филм

На почеток, ќе го изметам подот од една можна, а потенцијално клучна, нејаснотија – мамутските американски стрип-издавачи ги редам според следнава важност: Vertigo, DC Comics, Marvel. Првите ги сакам недвосмислено најмногу поради уживањето во улогата на одпадници во меинстримот на оваа култура. Вторите ми прават мерак со храброста пред масовната публика да носат книги како […]

Уште една шајка во ковчегот на вселенската фантастика

Постирано на 01/06/2011 од во Телевизија

Денешнава ера е ера на сезнајковци и скептици, што сè знаат без ништо детално да прочитаат и се сомневаат во сè без и најмалку да истражат. И иако реалистичноста, што стана тренд на ТВ изминатава деценија, може вселенската фантастика да ја направи само подобра (нема поцврст доказ од новата Battlestar Galactica), таа да се бара […]

Limitless [2011]: Нема бегање од човечката глупост

Постирано на 06/04/2011 од во Филм

Идејата дека една, единствена, пилула е решение за проблемите што постојано се напластуваат во денешново, крајно компетитивно и предвидливо напнато време, е реалност за многумина, а не само за ликот на новиот омилен холивудски лепотан, Бредли Купер, во неговиот последен филм, Limitless [“Безгранично”, официјален превод]. Преку алузијата дека сите, со кои животот не се однесувал […]