16/08/2018

Treme: Љубовна ТВ-врска со Њу Орлеанс

Постирано на 07/12/2011 од во Телевизија

Телевизијата, недвосмислено, е забава. Порано беше во кутија, денес во плоска. И тогаш и сега таа бара вклучување во струја и исклучување на мозок. Може да нè направи екраномани кои повеќе ќе личат на растенија отколку на луѓе, но ако се консумира умерено, нема ништо лошо кога умот пасе на ТВ-ливадите. Тој ентертејнмент може да […]

Dubioza Kolektiv: Додека не смогнеме сила, ќе живееме во бара

Постирано на 01/06/2011 од во Интервју

весно држејќи се до себе, неоптоварувајќи се со фактот дека не создаваат тренди, инди-музика, Dubioza Kolektiv уште од почетокот си остави простор за многу луѓе да ги отфрлуваат и напаѓаат, ама денес, осум години по основањето, босанскиот бенд сè уште докажува – дека ич не им чуе. Нивниот филм си е нивен, без разлика дали […]

Kodjabashia and Foltin feat. Goce Stevkovski – Penelope X [Litium, 2011]

Постирано на 04/04/2011 од во Албуми, Музика

И покрај тоа што се фасцинантни импровизатори, превиткувачи на структурата на сопствените песни секогаш кога ќе се качат на бина, што е опкружувањето во кое најприродно се доживуваат, “Фолтин” е група со детално дефиниран, крајно личен, звук. Тоа што е невозможно да не ги препознаеш, во дел од секунда да ги издвоиш од стадото, не […]

Gang of Four – Content [Yep Roc, 2011]

Постирано на 09/02/2011 од во Албуми, Музика

Обединувањето на Gang of Four во оригиналната постава во 2004 година силно мирисаше на чист опортунизам. На почетокот на новиот милениум, групи како Liars, The Rapture и Radio 4, а нешто подоцна и Bloc Party и Franz Ferdinand, се прославија со звук што најмногу им должеше токму на англиските пост-панкери основани во 1977 година. Набројаниве […]

Ghostface Killah – Apollo Kids [2010, Def Jam]

Постирано на 14/01/2011 од во Албуми, Музика

Соулот и хип-хопот се како браќа. Потекнуваат од ист музичко-генетски базен – афроамериканскиот. И едниот и другиот се блиско поврзани со поезијата. Првиот со таа на емоциите, вториот со таа на улиците. Кога ќе се спојат во еден изведувач, албум или песна, а тоа, логично, се случува често, овие два жанра се вклопуваат перфектно, како […]