20/08/2018

Kendrick Lamar – To Pimp a Butterfly [Interscope, 2015]

Постирано на 16/09/2015 од во Албуми, Музика

Славните фаци од музичката сцена, како и популарните ликови од какво било потекло, во суштина, се бескорисни паразити. Тие лакомо цицаат од потребата на јавноста за произведување и восхитување идоли, а создаваат – или почесто, некој им штанца – продукти чиј рок на траење завршува како што ќе им помине редот на хит-плејлистата. Не сите […]

Run the Jewels – Run the Jewels 2 [Mass Appeal, 2014]

Постирано на 19/11/2014 од во Албуми, Музика

Љубопитноста, ми се чини, ем е како измислена за актуелниов дигитален век, ем токму веб-семожноста изгледа како нејзина ахилова пета. Секој што сака да остане умствено свеж, нескротен истражувач, денес има прилика непрекинато да ја задоволува ваквата врховна потреба. Истовремено, баш јасноста со која знаеме оти само допир на екранот нè дели од пристап до […]

Jessie Ware – Tough Love [Island, 2014]

Постирано на 30/10/2014 од во Албуми, Музика

Не постојат завиден број ѕвезди или, ако ништо друго, музички изведувачи свесни оти некогаш ќе го достигнат овој статус, кои избираат да бидат прибрани, да ја одбиваат фамата како што се бега од лепра и да не џавкаат колку (слепо) ги следат трендовите. Ако се знае дека селебрити-позицијата е најмногу перцепција, а најмалку есенција, од […]

Spoon – They Want My Soul [Loma Vista, 2014]

Постирано на 16/10/2014 од во Албуми, Музика

Кога некој „си свирка“, барем ние тука, во преполнава со басни Македонија, сакаме да кажеме оти некому „ич не му чуе“. Или да не користам една за да објаснам друга фраза – мислиме на луѓе кои воопшто не се заинтересирани. За ништо и за никого. Селото кај и да е ќе изгори, тие не го […]

Broken Bells – After the Disco [Columbia, 2014]

Постирано на 03/02/2014 од во Албуми, Музика

Кога артистите ја пронаоѓаат златната креативна жичка уште на своето првенче претпоставувам оти за следбеникот им се испречени низа нијансирани дилеми кои можат да се сведат на две, основни, прашања: дали да газат напред или да прошетаат настрана. Без разлика дали се соло или колективни, изведувачите е најумно да продолжат со надминување на фронталните препреки, […]

Звучни резови #10: The Lost Tapes 2013 [Посно едишн]

Постирано на 18/12/2013 од во Звучни резови, Музика

Празниците, оние околу преминот на старата во новата година и барем на балканскиве простори, се период што на моменти делува до недоглед исполнет со лични, домашни и бизнис-слави. Маратонов е освежителен за семејната и пријателската комуникација, но не може да се тврди дека нашите стомаци со нетрпение го очекуваат. Додуша, кој, колку може, ќе се […]

Звучни резови #8: Skopje Jazz Festival 2013

Постирано на 14/10/2013 од во Звучни резови, Музика

Го слушал или не, детално бил поткован или само пристојно информиран за него, го сакал ли од какви било причини или го мразел ли од чисти предрасуди, џезот на површина е музика, а во суштина е филозофија. Истовремено, на уметноста, на страста, на животот. Некои луѓе со него растат, други го дружат повремено. За сите, сепак, […]

Queens of the Stone Age – …Like Clockwork [Matador, 2013]

Постирано на 12/06/2013 од во Албуми, Музика

Суптилност и директност. Два термина, две авторски карактеристики, кои што според веќе воспоставените шеми не се очекува да опстојуваат истовремено во нечија музика. Разбирливо, со оглед на тоа што се спротивни како рационален атеист и антиквизиран демо(н)христијанин во модерно-феудална Македонија. Држејќи се до првиот пристап, потписниците на песните се изразуваат одоколу, меѓу редови, ненаметливо. Следејќи […]

Daft Punk – Random Access Memories [Columbia, 2013]

Постирано на 31/05/2013 од во Албуми, Музика

Гарантирано е тешко да се дознае, меѓутоа, сигурно би било интересно да се открие во која точка од културната историја на светот стана површно да посакуваш музиката да направи да се чувствуваш добро. Не да те воздигне. Не да те восхити. И дефинитивно не да те интригира, интензивира и инспирира. Туку, најпросто, да те чепне […]

Топ 15 албуми што ќе излезат во 2013 [2/3]

Постирано на 14/01/2013 од во Статија

Тешко е, поточно, невозможно е да се предвиди каква ќе биде квалитативната понуда на било која година што ни претстои. Можеме да си играме нагаѓање, со необјаснива посветеност да веруваме дека новите изданија на омилените артисти ќе ги прикажат во посилно светло од претходните или да се надеваме дека ќе откриеме неверојатен број тазе изведувачи […]

Звучни резови #6: Animal Collective, Dinosaur Jr, The Killers, Flying Lotus, How to Dress Well, Andy Stott

Постирано на 05/11/2012 од во Звучни резови, Музика

По нагласено дисторзираното, па културно измешаното, коцките се наместија за на ред да дојде и воглавно електронско издание на “Звучните резови”. Не сум улав да тврдам дека четирите плочи накусо анализирани подолу се убедливо најдобрите годинава од проста причина што жанрот ми е пониско во слушачките приоритети. Без разлика на тоа, некако сум уверен дека, […]

Звучни резови #5: Burning Love, Frank Ocean, Passion Pit, Swans, Eagle Twin

Постирано на 21/09/2012 од во Звучни резови, Музика

Не треба да сте нуклеарни физичари за да заклучите дека Southern Lord изминатиов период ми е омилена етикета. За тоа доказ беше претходното поглавје од Звучните резови, а сегашново, со уште две изданија со нивната налепница, само го запечатува тој заклучок. Покрај хардкорот и стоунер-металот од американскиот независен лејбл, дел од оваа плејлиста се и […]