21/09/2018

Sumac – The Deal [Profound Lore, 2015]

Постирано на 06/11/2015 од во Албуми, Музика

Во низата најнеумни потези што паметните музичарите можат да ги повлечат, покрај членството во талент-шоу жири и соработката со Nickelback, се вбројува и задавањето мисија пред снимањето албум. Не велам оти бендовите не треба или дека немаат, некаков, план – одреден нацрт – пред да влезат во студио. Да го барав ова од артистите што […]

High on Fire – Luminiferous [eOne, 2015]

Постирано на 07/09/2015 од во Албуми, Музика

Теории на заговор последен пат ме интригираа при крај на средно училиште. Тие се годините кога буричкаш, или барем кога е здраво и пожелно, во сè и сешто. Додека се запишав на факултет се оддалечив од конспирациите. Разумот, оној пристојно поткован со информации, не може предолго да издржи небулози. На книгите со светски и космички […]

YOB – Clearing the Path to Ascend [Neurot, 2014]

Постирано на 29/10/2014 од во Албуми, Музика

„Време е да се разбудите“, смирено, но самоуверено, како во овие неколку збора да е собрано сето животно искуство, а не изјава исплукана откако ќе ја избришете првата лига од перницата, Алан Вотс го отвора Clearing the Path to Ascend, новиот албум на YOB. Британскиот филозоф, кој своевремено бил епископален свештеник, по што се преобратил […]

Mastodon – Once More ‘Round the Sun [Reprise, 2014]

Постирано на 25/09/2014 од во Албуми, Музика

Убеденоста дека можат да бидат значително повозбудливи и покреативни, но решаваат да „брилјираат во нормалноста“ е еден од најзезнатите стадиуми што често ги достигнува врската обожавател (или следбеник, слушател, почитувач) – одреден бенд. Особено ако на тапет е состав што недвосмислен потврдил, всушност, подолго време бил фактички лидер во поширокото поле на жанрот што го […]

Pallbearer – Foundations of Burden [Profound Lore, 2014]

Постирано на 16/09/2014 од во Албуми, Музика

Чувството на празнина е еден од најдлабоките бунари од кои што уметниците – од која било жанровска графа или историска ера – ја црпат инспирацијата. Несомнено, истата таа состојба на умот и на духот е подеднакво опасна, а неретко и – смртоносна. Скоро и да не е битно дали е во прашање збор, звук, слика, […]

ISIS – In the Absence of Truth [Ipecac, 2006]

Постирано на 13/09/2014 од во Репост

Повторувањето е мајка на знаењето. Ако учите за испит, можеби, ама во музичка смисла, ваквите трикови значат пропаст. Според светите записи, од артистите се очекува да внесуваат динамика, разновидност и живост во сопствениот звук и да бегаат од репетицијата како што демоните ги виткаат опашките пред Џон Константин од закон-стрипот Hellblazer. Бостонскиот состав Isis, пак, […]

Inter Arma – Sky Burial [Relapse, 2013]

Постирано на 25/12/2013 од во Албуми, Музика

Епизодите во ТВ-серии како Fringe, а поодамна и во Star Trek – од оригиналната, преку The Next Generation и Deep Space Nine до Enterprise, одвреме-навреме се префрлуваа во универзуми паралелни со носечките на дејствието. Измислен, без некаква издржаност во науката, овој концепт, сепак, не делува толку неверојатен. Неговата основна идеја е дека секоја стварност има […]

Shock Troopers – Лешинари [Diehard, 2013]

Постирано на 24/12/2013 од во Албуми, Музика

Гневот, онаа силна, вулканска лутина што сите барем некогаш сме ја почувствувале, со текот на времето прераснува во состојба од која се дистанцираме, што ја оттурнуваме или дури ѝ се потсмеваме. Надраснувањето или во општествено прифатливи термини кажано – созревањето – е едно од објаснувањата за оваа промена. Другото би можело да биде стерилизацијата што […]

Pelican – Forever Becoming [SL, 2013]

Постирано на 25/10/2013 од во Албуми, Музика

Во светот на инструменталната музика конкретноста не е баш карактеристика поради која се добиваат пофалби. Јавниот консензус е дека, со тоа што нема вокал и стихови кои би ја доразвивале севкупната приказна, ваквиот израз мора да биде повозбудлив, поекспериментален и попрогресивен. Свесно ослободена од човечки глас, оваа форма, едноставно, е принудена неколкупати попосветено да бара […]

Anciients – Heart of Oak [SoM, 2013]

Постирано на 08/07/2013 од во Албуми, Музика

Самоувереноста во сопствените инструментални квалитети не така ретко се претвора во пречка, наместо да се памети како предност на одредени бендови. Способноста за свирење со врвна вештина не ја поседуваат и не ја достигнуваат сите. Завиден број од тие што пристигнуваат до оваа точка, сепак, попат забораваат оти музиката не е саем во шатори каде […]

Intronaut – Habitual Levitations [CM, 2013]

Постирано на 01/07/2013 од во Албуми, Музика

Неверојатно е како прагот на трпението на човечкиот вид се намалува правопропорционално како што се зголемува бројот на олеснувања кои што технологијата им ги овозможува на луѓето. Забележливо насекаде, ова се манифестира во перцепцијата и очекувањето дека сè мора да се добие сега и тука – од 3G сигнал што нема да „сецка“ до ладно пиво […]

Cult of Luna – Vertikal [IR, 2013]

Постирано на 21/01/2013 од во Албуми, Музика

За самопрогласен фанатик на научно-фантастичниот жанр и дистописката тема, имам гигантски кратер во солидната гледачка биографија: очиве сè уште не сум ги наградил со “Метрополис” на Фриц Ланг. Близу до исправањето на пропустов дојдов пред две години, кога ремек-делото се проектираше придружувано со изведба на Македонската филхармонија. Обврски, буџетски ограничувања и останати опипливи и измислени […]