20/08/2018

Swans – To Be Kind [Young God, 2014]

Постирано на 03/10/2014 од во Албуми, Музика

Објективно, не постои албум што заслужува во него да набутате песна од 35 минути. Кажано уште понепристрасно, нема композиција од половина час достојна да присвои толкав блок од поголема, далеку побитна, целина. Ненапишано, секако, но ова треба да биде барем лабаво – некакво – правило. Инаку, грото музичари ќе ги вклучат каблите во засилувачите, ќе […]

Savages – Silence Yourself [Matador, 2013]

Постирано на 01/08/2013 од во Албуми, Музика

Некои, всушност, дури и премногу работи, погледи и начини на однесување, додека да трепнеме, безрезервно ги прифаќаме. Не потпрашуваме, ниту сомнеж искажуваме. Се закачуваме на возот на невидливите норми без да ни се појави дилема зошто воопшто се воспоставени. Применливо на сè од заплеткани политички прашања до најбанални активности, ова правило често нè води, а […]

Thee Oh Sees – Floating Coffin [CF, 2013]

Постирано на 26/07/2013 од во Албуми, Музика

Бројките, оние суровите и непотврдените, станаа највредната валута во Македонија. Со нив се купува вештачки социјален мир и масовно се забавува народ. Како да станува збор за турска серија, а не за бесчувствителна статистика. Спротивно од тоа, возбуда во јавноста изминатава недела предизвикуваат следниве цифри: 200.000, 400.000 и четири милиони. Погодувате, за евра се работи. […]

Bernays Propaganda – Забранета планета [Направи заедно, 2013]

Постирано на 11/03/2013 од во Албуми, Музика

Оган, тркало, хартија, атом, пеницилин, чипови, интернет, смартфон. Сè ова и уште безброј останати откритија ни го олеснија животот. Паралелно со тоа, општествените системи во кои што живееме, пронајдоа полесни форми за индивидуално и колективно штелување. Гарант ми се смеете што тргнувам од амебите и пристигнувам до 4G за да поентирам, но и тоа е […]

Bernays Propaganda: Забранетата планета е секоја опасна мисла

Постирано на 25/02/2013 од во Интервју

Нема бегање од себе и покрај сите разочарувања кои тоа „себе“ ги носи – во оваа непријатно вистинита констатација Bernays Propaganda го засадил коренот од којшто израснала „Забранета планета“, третата студиска плоча што бендот в петок официјално ќе ја претстави со концерт во Младинскиот културен центар во Скопје. Вокалистката Кристина Горовска, која ја сочинува групата […]

Culture Development – The 3 of Us [Направи заедно, 2012]

Постирано на 28/09/2012 од во Албуми, Музика

Домашни телевизии не гледам, освен кога сум приморан од нив да се информирам, а и во тоа, во пренесувањето основни вести, во девет од десет случаи доживуваат дебакл. Како да се работи за известување од самит за евалуација на резултатите собрани од хадронскиот колајдер во Церн, а не за чекорите што треба да ги преземеш […]

Пет супер свирки на Cinedays

Постирано на 11/11/2011 од во Настани

Откако Скопскиот филмски фестивал се претвори во смејурија што ниту насмевка не може да изнуди, во македонскиот главен град се отвори кратер кога се во прашање овој тип културни собири. За редовно одење во кино можеби нема интерес, но салите се секогаш полни за време на вакви манифестации. Не зачудува, уствари, извонредно е што Cinedays […]

The Ex – Ослободени од музичките догми

Постирано на 20/10/2011 од во Интервју

Труби и панк не идат заедно, нели? Чекај, идат, инаку немаше да постои ска и ту тоун. Добро, тогаш, етно и панк нема теорија да бидат смешани? Грешка, The Ex успешно го прави тоа со децении. Гледате како (не)умешно илустрирав дека ставањето музика во херметички стилски кутивчиња е излишно. Ако слепо се држеа за спротивното, […]

Gang of Four – Content [Yep Roc, 2011]

Постирано на 09/02/2011 од во Албуми, Музика

Обединувањето на Gang of Four во оригиналната постава во 2004 година силно мирисаше на чист опортунизам. На почетокот на новиот милениум, групи како Liars, The Rapture и Radio 4, а нешто подоцна и Bloc Party и Franz Ferdinand, се прославија со звук што најмногу им должеше токму на англиските пост-панкери основани во 1977 година. Набројаниве […]