20/08/2018

Russian Circles – Guidance [SH, 2016]

Постирано на 15/05/2018 од во Албуми, Музика

Начинот на којшто Мајк Саливан, Дејв Тарнкранц и Брајан Кук музички се изразуваат и се надополнуваат, помага нивниот бенд комотно да се вброи меѓу најдобрите формации што на хеви-сцената се појавија во новиот милениум. Коренот или можеби поточно – моторот – им е од метална природа, но тие се сосема спротивни од типичен жанровски примерок. […]

Smut – Тие се насекаде [Password, 2018]

Постирано на 09/05/2018 од во Албуми, Музика

Што е најтешко во Македонија? Вака поставено, ова прашање е премногу општо за на него да се даде соодветен одговор. Тоа може да биде подеднакво буквално и реторичко. Да се однесува на предмети што се мерат во килограми или тони или, пак, на случувања чие бреме не е возможно да се дефинира. А сепак, кога […]

Deafheaven – New Bermuda [ANTI-, 2015]

Постирано на 04/12/2015 од во Албуми, Музика

Кога за извесна група градам став, додека задолжително и барем половично, ја преслушувам, си се забавувам поставувајќи си прашања. Меѓу тие што почесто ги повторувам е тоа дали артистот е повеќе – автентичен или уверлив. Бездруго, бендот што го жирирам може истовремено да отскокнува во обете категории. Тие ситуации, сепак, се природна реткост. Затоа, кога […]

Tau Cross ‎- Tau Cross [Relapse, 2015]

Постирано на 17/11/2015 од во Албуми, Музика

Панкот и духовноста, по правило и дефиниција, не се компатабилни. Првиот, сè наоколу гледа низ објектив на нихилизмот. Втората, во сè над, под, лево и десно се обидува да пронајде инспирација. Едното е родено како реакција на лажното. Другото често ја открива вистината во конструкции базирани на измислици и на лага, а не на факти […]

Sumac – The Deal [Profound Lore, 2015]

Постирано на 06/11/2015 од во Албуми, Музика

Во низата најнеумни потези што паметните музичарите можат да ги повлечат, покрај членството во талент-шоу жири и соработката со Nickelback, се вбројува и задавањето мисија пред снимањето албум. Не велам оти бендовите не треба или дека немаат, некаков, план – одреден нацрт – пред да влезат во студио. Да го барав ова од артистите што […]

Crypt Sermon – Out of the Garden [Dark Descent, 2015]

Постирано на 30/10/2015 од во Албуми, Музика

Епските сцени, измислени или фактички, го вкрстуваат патот со хевиметалот, практично, од раните фази на неговото основање. Акордите, што одѕвонуваат како ехо меѓу џиновски планински врвови, ритмичките удари, кои тропотат со сила на титанска армија и вокалите, кои потчинуваат сè и секого со продорните извици, веројатно немаат поприродна сцена за развивање од онаа најшироката. Таа […]

Mutoid Man – Bleeder [Sargent House, 2015]

Постирано на 22/10/2015 од во Албуми, Музика

Промо-спотот за Bridgeburner, песната што го отвора албумот Bleeder, содржи момент што најкусо и најсликовито го опишува лонгплеј дебито на Mutoid Man. Најпрво, Ник Кејџио удира длабок, пештерски, тон на басот и остава жиците да одѕвонуваат со дисторзија. Истото неколкупати го повторува со мали варијации. Во меѓувреме, Стивен Бродски ја згуснува тензијата со фонија од […]

Royal Thunder ‎- Crooked Doors [Relapse, 2015]

Постирано на 19/10/2015 од во Албуми, Музика

Романсата или сè поврзано со љубовта, генерално, не е баш возбудлива тема за слушање кога музичарите ја обработуваат, нели? Особено не денес, кога сè мора или да боде со социо-политичка проникливост или да блешти со став: планетава само што не распукала од мојата кул-посебност. Без разлика што интернетот нè направи суштества кои, поради бедемот од […]

Chelsea Wolfe – Abyss [Sargent House, 2015]

Постирано на 30/09/2015 од во Албуми, Музика

Соништата не се објаснуваат со зборови. Сите, секогаш, си ги прераскажуваме на себеси или им ги прекажуваме на други, но никогаш не успеваме суштински да ги опишеме. Веројатно затоа што, откако ќе склопиме очи, тоа што се одвива зад капаците не се доловува со општ јазик на комуникација туку се доживува од личен агол на […]

Lamb of God – VII: Sturm Und Drang [Epic, 2015]

Постирано на 21/09/2015 од во Албуми, Музика

Чистите, питоми и мелодични, вокали никогаш не биле дел од звучната азбука на Lamb of God. Објективно, во опкружување на бенд којшто гласот го користи како брусалица, гитарите ги сфаќа како циркулар, а со тапаните прави фабрика од дрвната индустрија, нема место за галовно пеење. Имајќи го ова предвид, тоа што групата од Ричмонд, на […]

Hardfaced – Dying Lake [Diehard, 2014]

Постирано на 14/09/2015 од во Албуми, Музика

Доволно е да се погледне само една од илјадниците фотографии што ги има на „сајтот на Гугал“ за да се заклучи дека Охрид и истоименото езеро без мака се вклопуваат во глобалната замисла за перфектни, уникатни, локации на Земјата. Градот, водената површина, како и планините и природата околу неа, го чепкаат оној дел од човекот […]

High on Fire – Luminiferous [eOne, 2015]

Постирано на 07/09/2015 од во Албуми, Музика

Теории на заговор последен пат ме интригираа при крај на средно училиште. Тие се годините кога буричкаш, или барем кога е здраво и пожелно, во сè и сешто. Додека се запишав на факултет се оддалечив од конспирациите. Разумот, оној пристојно поткован со информации, не може предолго да издржи небулози. На книгите со светски и космички […]