20/08/2018

ХАХАХА: Општеството е труло зашто хероите се вештачки, напумпани и нереални

Постирано на 30/12/2011 од во Интервју

Кога пред три години ги гледав на нивната последна свирка во преполниот Retox (и тој клуб постоеше, нели), FxPxOx веќе беа во длабока сенка на Bernays Propaganda. Немав и немам проблем со тоа, бендовите се појавуваат и исчезнуваат, сè додека приказната продолжува да тече во веродостојно, формата и не е толку важна, а сепак, знаев […]

Топ 5 МК албуми во 2011

Постирано на 29/12/2011 од во Статија

Во деновиве кога ја ситниме 2011 година, многупати се кажа, а и ќе се повторува, оти изминативе 12 месеци се појави изненадувачки, можеби и  шокантен за наши услови, голем број албуми со домашна, македонска, авторска музика. Тоа што се радуваме на објавување на повеќе од 10 (со букви: десет) студиски изданија во една сезона тешко […]

Топ 40 странски албуми во 2011 [10-1]

Постирано на 28/12/2011 од во Статија

Ако морам да изберам еден, единствен, заклучок, што ќе ја дефинира музичката година што деновиве ја оставаме зад нас, тој би бил дека изминативе 12 месеци се изнаслушав извонредни изданија од етаблирани артисти, но кои некое време не се во фокусот на медиумите и на фановите. Терминот камбек-албуми е несоодветен, ама веројатно најмногу се приближува […]

Топ 40 странски албуми во 2011 [20-11]

Постирано на 27/12/2011 од во Статија

Поради лесната достапност, неверојатнот широкиот избор на музика може да нè залаже да си помислиме дека сме слушнале буквално сè, дека повеќе не постојат неизмислени нешта во универзумот на звукот, дека мора да го фрлиме пешкирот зашто популарните аудиожанрови го загубија капацитетот за инспирација. Како и секоја година во изминатава деценија, така и во 2011 […]

Топ 40 странски албуми во 2011 [40-21]

Постирано на 26/12/2011 од во Статија

Речиси сè во музичкиот свет е циклично. Бендови, трендови и жанрови доаѓаат и си одат. Ги снемува, за по некое време, пак да испливаат на површина божем реформирани и освежени. Истото, барем во мојот случај, важи и за слушањето. Консумирам звук како хардкор-зависник, тоа е статистичка константа, но не ми се непознати периодите кога тоа […]