21/09/2018

Royal Thunder ‎- Crooked Doors [Relapse, 2015]

Постирано на 19/10/2015 од во Албуми, Музика

Романсата или сè поврзано со љубовта, генерално, не е баш возбудлива тема за слушање кога музичарите ја обработуваат, нели? Особено не денес, кога сè мора или да боде со социо-политичка проникливост или да блешти со став: планетава само што не распукала од мојата кул-посебност. Без разлика што интернетот нè направи суштества кои, поради бедемот од […]

My Morning Jacket – The Waterfall [ATO, 2015]

Постирано на 02/10/2015 од во Албуми, Музика

Не им верувам на бендовите, барем не од збор до збор, кога раскажуваат како снимале конкретен албум. Веројатно поради тоа што не се познаваме лично, но и како резултат на односот слушател-создавач, односно обожавател-популарна фаца, скепсата ми се прикрадува и ми вели оти, делумно, бездруго, измислуваат. Или претерано нагласуваат. Можам да покажам и посилна доверба, […]

The War on Drugs – Lost in a Dream [Secretly Canadian, 2014]

Постирано на 16/12/2014 од во Албуми, Музика

Електричната соло-гитара не е мудар избор доколку сакате да бидете во милост или да наидете на одобрување од модерната, критичарска, онлајн-елита. Ако, пак, изберете со неа да ги канализирате кантавторските идеи, застрашувачки се зголемува опасноста за игнорирање или за исмевање. Марк Нофлер, на пример, нема статус само на легенда на наведениот инструмент, туку општо, на […]

YOB – Clearing the Path to Ascend [Neurot, 2014]

Постирано на 29/10/2014 од во Албуми, Музика

„Време е да се разбудите“, смирено, но самоуверено, како во овие неколку збора да е собрано сето животно искуство, а не изјава исплукана откако ќе ја избришете првата лига од перницата, Алан Вотс го отвора Clearing the Path to Ascend, новиот албум на YOB. Британскиот филозоф, кој своевремено бил епископален свештеник, по што се преобратил […]

Mastodon – Once More ‘Round the Sun [Reprise, 2014]

Постирано на 25/09/2014 од во Албуми, Музика

Убеденоста дека можат да бидат значително повозбудливи и покреативни, но решаваат да „брилјираат во нормалноста“ е еден од најзезнатите стадиуми што често ги достигнува врската обожавател (или следбеник, слушател, почитувач) – одреден бенд. Особено ако на тапет е состав што недвосмислен потврдил, всушност, подолго време бил фактички лидер во поширокото поле на жанрот што го […]

Beck – Morning Phase [Capitol, 2014]

Постирано на 17/03/2014 од во Албуми, Музика

Вниманието што одредени музичари го привлекуваат со една, единствена, песна отпрвин е добредојден благослов што набргу прераснува во очај од којшто спас не носи ниту чај од Баба Рада. Особено во земја како Македонија, каде што не е во прашање лично согледување според кое само ти се чини оти застанало, туку времето инаетливо заостанува. Во […]

Broken Bells – After the Disco [Columbia, 2014]

Постирано на 03/02/2014 од во Албуми, Музика

Кога артистите ја пронаоѓаат златната креативна жичка уште на своето првенче претпоставувам оти за следбеникот им се испречени низа нијансирани дилеми кои можат да се сведат на две, основни, прашања: дали да газат напред или да прошетаат настрана. Без разлика дали се соло или колективни, изведувачите е најумно да продолжат со надминување на фронталните препреки, […]

Inter Arma – Sky Burial [Relapse, 2013]

Постирано на 25/12/2013 од во Албуми, Музика

Епизодите во ТВ-серии како Fringe, а поодамна и во Star Trek – од оригиналната, преку The Next Generation и Deep Space Nine до Enterprise, одвреме-навреме се префрлуваа во универзуми паралелни со носечките на дејствието. Измислен, без некаква издржаност во науката, овој концепт, сепак, не делува толку неверојатен. Неговата основна идеја е дека секоја стварност има […]

Звучни резови #8: Skopje Jazz Festival 2013

Постирано на 14/10/2013 од во Звучни резови, Музика

Го слушал или не, детално бил поткован или само пристојно информиран за него, го сакал ли од какви било причини или го мразел ли од чисти предрасуди, џезот на површина е музика, а во суштина е филозофија. Истовремено, на уметноста, на страста, на животот. Некои луѓе со него растат, други го дружат повремено. За сите, сепак, […]

Queens of the Stone Age – …Like Clockwork [Matador, 2013]

Постирано на 12/06/2013 од во Албуми, Музика

Суптилност и директност. Два термина, две авторски карактеристики, кои што според веќе воспоставените шеми не се очекува да опстојуваат истовремено во нечија музика. Разбирливо, со оглед на тоа што се спротивни како рационален атеист и антиквизиран демо(н)христијанин во модерно-феудална Македонија. Држејќи се до првиот пристап, потписниците на песните се изразуваат одоколу, меѓу редови, ненаметливо. Следејќи […]

Clutch – Earth Rocker [Weathermaker, 2013]

Постирано на 08/04/2013 од во Албуми, Музика

Со тоа што случајноста или судбината нè покакале во Македонија, осакатени сме за депресивно долга листа задоволства. На врвот на мојата, кога музиката е во прашање, се наоѓа не само претчувството, туку длабокото уверување дека никаков оптимизам нема да ми овозможи некои бендови да ги гледам во живо. Степенот на уживање во нивните албуми не […]

Searching for Sugar Man: Потрага по човечкиот дух

Постирано на 07/03/2013 од во Филм

Денешните речници можат комотно да преживеат без зборот „изненадување“, особено ако на негово место се стави најсоодветната замена – „сèзнаење“. Не во буквална смисла, туку како (прет)чувство. Благодарение на текот на информации што се шири како и космосот, некако потајно развивме осет дека ништо не може да нè извади од колосек – и позитивно и […]