20/08/2018

Deafheaven – New Bermuda [ANTI-, 2015]

Постирано на 04/12/2015 од во Албуми, Музика

Кога за извесна група градам став, додека задолжително и барем половично, ја преслушувам, си се забавувам поставувајќи си прашања. Меѓу тие што почесто ги повторувам е тоа дали артистот е повеќе – автентичен или уверлив. Бездруго, бендот што го жирирам може истовремено да отскокнува во обете категории. Тие ситуации, сепак, се природна реткост. Затоа, кога […]

Deafheaven – Sunbather [Deathwish Inc, 2013]

Постирано на 03/09/2013 од во Албуми, Музика

И пост-рокот и блек-металот во своите најшироко сфатени жанровски форми се како измислени за јодлање. Не, секако, за конкретниот германско-алпски стил на пеење, туку за впечатокот на бесконечно дудлање што истиот тој вокален израз знае често да го создаде. Ако типично безгласните и специфично врискачките практиканти на првоспоменатите два правца пуштат ум на креативен друм […]

Звучни резови #7: Relapse vs Southern Lord

Постирано на 16/08/2013 од во Звучни резови, Музика

Сонце пече, мохитца се мешаат, мокри ноџиња се фоткаат, а пред нив тиркизно море се распослало до бескрај. Значи време е за галовни звуци, распекмезени стихови и весели рефрени. Не. Категорично – не. Секој, нели, како што милува, но ако мене ме прашате (пак ќе повторам, никој тоа не го прави) никаква заслепувачка изгор-светлина не […]

Gorgoroth, Vader и Adimiron во МКЦ

Постирано на 30/11/2011 од во Настани

Не памтам точно од кога, ама сигурен сум дека Скопје одамна е на принудна диета кога се во прашање концерти на поголеми метал-имиња, без разлика дали тие се од помеинстрим или од поандерграунд страната на оваа сцена. Овој пост ќе прекине во 19.30 часот во вторник (6 декември), кога во Младинскиот културен центар ќе гостуваат […]