20/08/2018

Les Revenants: Опседнувачка мистерија за морничавите повратници

Постирано на 14/03/2014 од во Телевизија

Антихероите се највредната валута во современата телевизија. Тоа е баеги супер. Или топ, закон, екстра, устав. Што и да одберете од модерните „урбани сленг-топоними за егзалтација“ ќе го опише елементот што во најопшти рамки, но и воглавно суштински, го ревитализира медиумот кој до пред одвај деценија служеше за потсмев. Барем кога е во прашање драмското […]

True Detective: Скок во амбисот на човечкиот мрак

Постирано на 07/02/2014 од во Телевизија

Њујорк, Чикаго, Бостон, Лос Анџелес, за секој од овие мегаградови имам изградено претстава дека се фасцинантни, инспиративни, бездруго, оти се совршени или барем се доближуваат до замислата за општествено-урбана перфекција. Таму, сè не само што изгледа, туку и некако е опипливо достапно и остварливо. Немам ниту зрно поим дали е навистина така. Искрено, не верувам […]

И Волтер Вајт имаше деца за чување…

Постирано на 02/10/2013 од во Телевизија

Изговорот е една од најгенијалните човечки карактеристики. Понекогаш е практичен како одбранбен механизам. Поретко, тој нè штити од ситуации опасни по месечниот џепарлак. Смислуваш дека имаш стомачен вирус, избегнуваш „дерење“, не добиваш кец и на први те подмачкуваат (слободно прилагодете го и за работа). Најчесто, пак, нè брани од самите себеси. Извлекуваш од воздух провиден […]

Breaking Bad: Его, дрога и рак-ен-рол

Постирано на 24/07/2013 од во Телевизија

Целокупната еволуција, општествениот развој, технолошкиот напредок и домашното припитомување се бришат и човекот се претвора во непрокопсано животно во истиот миг кога ќе се соочи со еден, единствен, факт – смртта. Суровиот инстинкт тогаш е цар, а разумот е пион што лесно се командува и бесчувствително се продава. Конечноста се претвора во врвната валута со […]

House of Cards: Разнишување на американската политичка кула од карти

Постирано на 19/06/2013 од во Телевизија

Како што се развивала или се уназадувала со текот на вековите, политиката се вброи себеси меѓу појавите што со подеднаква пасија предизвикуваат одбивност и возбуда. Дилемата дали сè, во основа, е поврзано со овој општествен двигател е решлива колку што може да се најде одговор на прашањето дали вселената се шири или веќе е мртва, […]

Пет причини зошто Game of Thrones ќе остане на ТВ-тронот

Постирано на 14/06/2013 од во Телевизија

Сувопарно гледано, одредувањето на врвното место во телевизискиот медиум денес е исто како и пред пет децении. Статистиката владее, а под неа се подразбира бројот на гледачи. Најконкретно – во САД. Следејќи ја оваа логика изминатава есенско-зимска сезона шампион беше симпатичната ретро-детективска серија NCIS со 21.6 милионска публика. Просечно. По епизода. На пазарот, ова е […]

Sons of Anarchy: Татковци на безредието

Постирано на 12/10/2012 од во Телевизија

Сиот брутален криминал, коњски глави во постела, исконска желба за моќ и превласт, играње рулет со човечки животи, не можат да го сокријат фактот дека капитално дело како “Кум” е, во суштина, семејна драма. Оваа фамилија одвај има “н” од нормално во себе, ама без разлика на сè, таа функционира во добропознат шаблон на највиталната […]

Louie: Свиреп шегобиец

Постирано на 01/10/2012 од во Телевизија

Комедијата, не само, ама особено денес, се вбројува меѓу наједноставните и во исто време, најефикасни, издувни вентили. Стрес, проблеми, разочарувања, насобран гнев и што уште не, поттикнуваат многумина на пентарење планини, трчање ултрамаратони, кревање тегови, прпелкање на пилатес. Алкохолот и дрогата унапредуваат формули и пакување, ама за навек ќе останат резервен (или примарен) раствор на […]

The Newsroom: Досетливиот новинар Дон Кихот

Постирано на 04/07/2012 од во Телевизија

Како никогаш претходно во неколкуте децении откако телевизијата го глобализира информирањето денес е мачно да се биде новинар. Не само на малите екрани и не само во Македонија. Луѓето што се занимаваат со професијата – по свој избор или случајно – без разлика дали пишуваат во весници, магазини, на интернет или пренесуваат вести пред камера, […]

Justified: Пронајди цел, не бирај средства

Постирано на 27/06/2012 од во Телевизија

Паралелно со државно-спонзорираната “партизани и Германци”, #умоевреме игравме и “каубојци и Индијанци”. Од денешна перспектива, нелогично ми е што УДБА воопшто ни дозволувала да се забавуваме славејќи го империјалистичкото истребување на цел домороден народ. Нам, пак, во средината на 80-тите ни беше јакичко кога си делкавме лакови и стрели и ги мољакавме мама и тато […]

Sherlock: Форензика на умот

Постирано на 21/06/2012 од во Телевизија

Ако може да ѝ се верува на Гинисовата книга на рекорди, а прилепските сармички се доказ дека нема причина да биде поинаку, Шерлок Холмс е најпортретираниот лик во историјата на филмот. Од 1900 година, кога симболично дебитира на лента, до денес, детективот бил одигран од 75 актери во повеќе од 210 остварувања. Како резултат на […]

Mad Men: Мојата омилена турска серија

Постирано на 15/06/2012 од во Телевизија

За медиум што секојдневно, во исто време, милјијарди луѓе со широко отворени раце го примаат во сопствените домови, телевизијата е инспирација за восхитувачки долг список презриви цитати. Солидно парче од нив ми се мераклиски, позицијата во врвот им се менува во зависност од различни фактори, меѓутоа, во десетте омилени секогаш е реченицата на непрежалениот Бил […]