21/09/2018

Топ 10 МК албуми во 2013

Постирано на 30/12/2013 од во Статија

Домашната, непанаѓурска, антиестрадна, самостојна музичка сцена лани бруеше. Тоа се преслика во над 40 авторски студиски збирки креирани, снимени и издадени далеку од турбоизираниот меинстрим којшто – бидејќи се изнаплака како мало дете – доби и силна, налик на родителска, буџетска поддршка. Не, ова не е научна-фантастика, во морето од субвенции и за нив беше […]

Топ 50 странски албуми во 2013 [25-1]

Постирано на 27/12/2013 од во Статија

Ако се обидам – што не значи дека ќе успеам – да го лоцирам најситното чувство кое е заедничко за сета музика што ја слушнав годинава тоа веројатно би била потполноста. Не е во прашање никаква комплексна филозофија туку импресијата дека плочите што ги вртев (за жал, не на грамофон) беа гранитни, компактни и неодвоиви […]

Топ 50 странски албуми во 2013 [50-26]

Постирано на 26/12/2013 од во Статија

Меинстримот, без разлика дали тој е отсликан во полупопуларни изведувачи или во екстремно славни ѕвезди, одамна не е репер за музичка напредност, веродостојност и најосновен квалитет. Самата припадност на артистите на оваа категорија никогаш не ме одвратила да ги слушам, меѓутоа, се чини дека и згора на тоа, годинава во врвот на топ-листите немаше којзнае […]

Топ 15 албуми што ќе излезат во 2013 [3/3]

Постирано на 15/01/2013 од во Статија

Мултуплатформско промовирање, социјални мрежи и општоприфатен факт дека сèприсуството е добро за успехот на одреден албум, а сепак, музичарите во една работа останаа исти – неможноста да стават датум кога нивната креативност ќе ја добие посакуваната форма. Од таа причина последното поглавје од оваа листа е составено од изданија за кои што испливаа информации дека […]

Топ 15 албуми што ќе излезат во 2013 [2/3]

Постирано на 14/01/2013 од во Статија

Тешко е, поточно, невозможно е да се предвиди каква ќе биде квалитативната понуда на било која година што ни претстои. Можеме да си играме нагаѓање, со необјаснива посветеност да веруваме дека новите изданија на омилените артисти ќе ги прикажат во посилно светло од претходните или да се надеваме дека ќе откриеме неверојатен број тазе изведувачи […]

Топ 15 албуми што ќе излезат во 2013 [1/3]

Постирано на 11/01/2013 од во Статија

Откако ќе заврши една, а ќе почне друга музичка година, големо парче од анализите и од дискусиите се сконцентрирани на откривање што ги карактеризирало изминатите и што ќе биде тренд во следните 12 месеци. Објективно гледано, таа мисија е залудна. И да се дојде до некаков “вистинит” заклучок, кој најчесто и онака се сведува на […]

Топ 10 недоволно слушани албуми во 2012

Постирано на 03/01/2013 од во Статија

Кога е во прашање рангирањето на музичките албуми во залезот на календарската година се водам од три максими: никогаш да не го сфатам пресериозно, процесот секогаш да ми биде забавен и конечниот резултат во секоја прилика дискутабилен. Со ова ниту од далеку не сакам да кажам оти не стојам зад годинашнава, ланската, таа претходно, а […]

Топ 10 МК албуми во 2012

Постирано на 31/12/2012 од во Статија

Бројот на објавени изданија во музиката е беспредметна статистика за која што никој сериозно не би требало да се возбудува бидејќи еден добар албум од сеќавањето може да збрише полн камион лоши. Годинава, сепак, фактот дека во Македонија се појавија над 40 збирки со авторски, неестраден, звук и згора на тоа, во најголем дел современ, […]

Топ 50 странски албуми во 2012 [10-1]

Постирано на 28/12/2012 од во Статија

Најтазе албумите од најсвежите и од поновите артисти ги купувам (океј де, најчесто ги симнувам), ги џвакам и ги голтам како вкусен оброк консумиран по искачување врв на планина. Имајќи предвид оти самиот процес на откривање внесува возбуда, претходно неафирмираните бендови секогаш ќе имаат извесна предност во однос на познатите и долги години обожувани изведувачи. […]

Топ 50 странски албуми во 2012 [30-11]

Постирано на 27/12/2012 од во Статија

Незаситните слушачи на музика како мене (не е ова пофалба, туку статистички факт), ќе ме разберат кога ќе кажам дека не се планира чиј, кога и колку ќе вртиш одреден албум во текот на годината. Дури и кога нечие издание со нетрпение исчекуваш (како јас тоа на Soundgarden во 2012) ништо не ти гарантира дека […]

Топ 50 странски албуми во 2012 [50-31]

Постирано на 26/12/2012 од во Статија

Криза, криза, криза, ова е мантрата што за сè и сешто се повторуваше изминативе 12 месеци иако на економски план, светот можеби и половина деценија самоуверено и без намера да се отаже, си гази удолу. Кој како си милува и во зависност која деценија им е при срце (најчесто 60-ти, 70-ти, 80-ти или 90-ти), потполно […]

Топ 5 МК албуми во 2011

Постирано на 29/12/2011 од во Статија

Во деновиве кога ја ситниме 2011 година, многупати се кажа, а и ќе се повторува, оти изминативе 12 месеци се појави изненадувачки, можеби и  шокантен за наши услови, голем број албуми со домашна, македонска, авторска музика. Тоа што се радуваме на објавување на повеќе од 10 (со букви: десет) студиски изданија во една сезона тешко […]