20/08/2018

Pat Metheny Trio на SJF – Гитарски шаманизам

Постирано на 25/10/2011 од во Концерт, Музика

Има нека тајна веза меѓу Скопје и славните гитаристи. Тоа е, помалку или повеќе, познат факт за луѓето што организираат или редовно одат на концерти. Само во последниве неколку години, публиката во главниот град еуфорично ги дочека Ал Ди Меола и Лери Карлтон, а синоќа со исто одушевување широкоградо го прифати и Пет Метини, веројатно […]

Istanbul Sessions, Nils P. Molvaer и Zu на SJF – Тестирање на границите

Постирано на 23/10/2011 од во Концерт, Музика

Ако мора да се бара еден, единствен, заеднички содржател на буквално сите џез-фестивали во светот, тоа веројатно е ставањето на слушателите на испит. Не по мајчин јазик, не по алгебра и дефинитивно не по основи на техника и производство, туку по тоа каде ни се заглавени личните потенциометри – за емоции и за сфаќање на […]

Miroslav Vitous, Charles Lloyd и Fire! на SJF – Медитација и истерување демони

Постирано на 22/10/2011 од во Концерт, Музика

Потекнува од англискиот, но изреката “Внимавај што посакуваш може и да го добиеш” го означува истото веројатно на сите јазици. Оваа фраза најчесто се употребува во негативен, а со мене синоќа се судри во спротивен, позитивен, контекст. Опишувајќи како го видов и слушнав Wayne Shorter Quartet, подвлеков дека концертот беше фасцинантен, но во многу аспекти […]

Penezzi & Ribeiro и Wayne Shorter Quartet на SJF – Емотивци и интелектуалци

Постирано на 21/10/2011 од во Концерт, Музика

По повеќе од еден век постоење, џезот денес е неверојатно разгранет, но начинот на кој што тој се доживува не е претерано променет. Во суштина, овој жанр се перцепира или интелектуално или чувствено, а тука е и комбинацијата од двете. Поврзаноста меѓу тоа што авторите сакаат да постигнат со музиката и како таа е сфатена […]

Sethstat и Vasil Hadzimanov Trio на SJF – До Ел Равал преку Кораб

Постирано на 18/10/2011 од во Концерт, Музика

Убаво викаше Лестер Бенгс, ликот на Филип Сејмур Хофман во “Речиси славни” на Камерон Кроу: “Ако си рок-новинар, прво, никогаш нема многу да те плаќаат, но ќе добиваш бесплатни плочи од издавачката куќа”. Мојата врска со музичкиот (и рок) журнализам од пред некое време има само доброволна, необврзувачка, основа, меѓутоа, можам да потврдам дека симпатичниот […]

Noreum Machi и Зоран Маџиров на OFF-Fest: Јужно од новобалканска Кореја

Постирано на 08/06/2011 од во Концерт, Музика

Политичка конотација во OFF-Fest не треба да се бара затоа што од неа нема ниту трага, но симболично беше што синоќешното затворање на фестивалот го отвори група што свири музика своевремено користена да охрабри луѓе што протестирале за слобода и демократија. Noreum Machi е состав од Јужна Кореја што настапува со самул-нори, музички стил со […]

Mercedes Peon и Баклава на OFF-Fest: Традиција од друга димензија

Постирано на 05/06/2011 од во Концерт, Музика

Височината, градбата, полот се само детали, некои музичари, просто, се поголеми од секаква претстава што за нив ја создава физичкиот изглед. Кога Mercedes Peon, шпанската пејачка што синоќа настапи на OFF-Fest во Салонот на Македонската опера и балет, се качи на сцена, нејзината ситна, нежна, ненаметлива фигура не ни навестуваше какво звучно цунами ќе следува. […]

Terakaft и Amadou & Mariam на OFF-Fest: Сите сме деца на Африка

Постирано на 04/06/2011 од во Концерт, Музика

Мора да е чудесна таа Африка, нема друго објаснување, штом сите музичари кои од овој континент го посетиле Скопје, зад себе секогаш оставаат траги од некоја тешко објаснива, чиста, енергија. Повеќето од нив, како Terakaft, Amadou и Mariam и нивниот придружен бенд синоќа во Салонот на Македонската опера и балет, на бина се качуваат замаскирани […]

A Filetta и Yamandu Costa на OFF-Fest: Виртуози на гласни и гитарски жици

Постирано на 03/06/2011 од во Концерт, Музика

Нема да ги набројувам сите добри страни на фестивал како OFF-Fest, само ќе ја наведам таа што мене ми е најважна – рушење на очекувањата. На вчерашното отворање на новото издание, како што често се случува на оваа манифестација, имав прилика во живо првпат да ги слушнам A Filetta и Yamandu Costa. И како што […]

Порција индирејв од Handsome Furs

Постирано на 07/12/2010 од во Концерт, Музика

Гледајќи и слушајќи ги синоќа Handsome Furs, како развалуваат на ритам-машината и на гитарата во холот на Младинскиот културен центар во Скопје, лесно е да се заклучи зошто нашле инспирација за цел албум (ланскиот Face Control) токму во Источна Европа и на Балканот. Високиот бетонски таван, сивите подни плочки и воопшто, чувството дека сè наоколу […]