20/08/2018

Постеризам: Doe Eyed

Постирано на 22/07/2013 од во Арт, Постеризам

Меинстрим медиумите и популарната култура никогаш не си осигурале место во срцето на дизајнерот Ерик Најфелер, тој дури и нема ниту основно трпение за овие два сеприсутни општествени сегменти, но признава дека тие се неразделиви од неговата уметност. Бендови и артисти како Mogwai, Andrew Bird, Phish, The Black Keys, The Roots, Tortoise и многу други […]

Постеризам: Емек

Постирано на 02/11/2012 од во Арт, Постеризам

Да се дефинираш или да дозволиш да те наречат “Постер-уметник за интелектуалци” е смело и до одреден степен, егоистично, но во случајот со Емек, целосно базирано во реалноста, а не во неодржлива фантазија. Роден во Израел во 1970 година, како дете бил принуден да работи во рудник за плутониум, но по добивањето арт-стипендија, тој решил […]

Постеризам: Рич Кели

Постирано на 05/10/2012 од во Арт, Постеризам

За потребите на текстов, без разлика колку е краток, би било фино да знам барем дел од биографијата на Рич Кели, ама од друга страна, тоа и нема премногу врска, нели? И онака рубрикава ја додадов за да се вчудоневидувам од непрекинато фасцинантната конекција меѓу цртањето, сликањето, уметноста, со поп-културата и поконкретно, со музиката, со […]

Постеризам: Кен Тејлор

Постирано на 27/08/2012 од во Арт, Постеризам

Австралискиот илустратор и дизајнер Кен Тејлор почнал да ги демонстрира своите арт-таленти на локалната музичка сцена во Перт, а од 2001 година работи во Мелбурн. Во родната земја се наметна со изработка впечатливи рок-постери за помали независни состави. Откако во 2006 година стартува да работи целосно самостојно, Тејлор за кусо време успеа да создаде име […]

Постеризам: John Dyer Baizley

Постирано на 15/08/2012 од во Арт, Постеризам

Долго пред светот да го запознае како основач, гитарист, вокалист и еден од главните автори на Baroness, Џон Даер Бејзли се истакна со својот цртачки стил и оргинален дизајн на постери, кавери, маички и принтови на артисти од метал и хардкор-сцените, но и пошироко. Овој сликар, кој е под силно влијание на чешкиот уметник Алфонс […]

Постеризам: Angryblue

Постирано на 27/07/2012 од во Арт, Постеризам

Џастин Кејмерер, попознат под прекарот Angryblue, е илустратор од Луивил, Кентаки. Tој креира принтови, основач е и е еден од сопствениците на печатницата Crackhead Press и слика постери, обвивки и маички за еден куп бендови со екстремно широки меѓусебни разлики во начинот на израз. За себе вели дека отсекогаш црта и појаснува оти како и […]

Постеризам: Арон Хорки

Постирано на 11/07/2012 од во Арт, Постеризам

Арон Хорки е енигматичен дизајнер, илустратор и уметник со екстремно дефиниран и детализиран стил. Неговото портфолио е пример за разновидност. Во својата досегашна кариера, за која, како и за таа на Рајан Купер, информациите на интернет се оскудни, Хорки цртал за хардкор предизвикувачите на модрици, Converge, за инди-фолк-принцот Andrew Bird, за императорот на оваа сцена […]

Постеризам: Rhys Cooper

Постирано на 02/07/2012 од во Арт, Постеризам

Популарната култура, особено рокенролот, во сите негови форми – нежни, груби, тивки, бучни, страстни и безопасни – е нераздвојна од постерот. Фантастични дизајни од оваа уметничка форма има и уште пред да биде откриен модемот, но со помош на интернетот, барем за мене, се отвори вратата за поредовно следење кој, за кого и какви постери […]