20/08/2018

Две децении подоцна: Soundgarden – Superunknown [A&M, 1994]

Постирано на 28/03/2014 од во Трезор

Слатката точка – знам што помисливте, ама не, таа со латинско „ге“ е сосема друга – на англиски е позната како sweet spot. Фразата често се употребува во филмови, голема е веројатноста за неа да сте слушнале. Тоа што можеби е помалку јасно е оти се работи за спортски термин. Суштински, под него се подразбира […]

Две децении подоцна: Carcass – Heartwork [Earache, 1993]

Постирано на 20/09/2013 од во Трезор

Музичките правци, стилови, поджанрови и разновидни варијации се менлива, флуидна, категорија. Невозможна мисија е одредувањето дали се појавуваат од чист воздух или се производ на трпелива, безмалку невидлива, еволуција. Ако двете дилеми, сепак, ги ставиме на суд ќе има докази што на обете ќе им одат во прилог. Панкот, на пример, пред да детонира во […]

Death – Human [Combat, 1991]

Постирано на 14/12/2011 од во Трезор

Леонардо да Винчи, Џон Колтрејн и дет-метал не е збир од зборови што природно ти доаѓа да ги сместиш во иста реченица. Ренесансниот уметник и џез-саксофонистот и не делуваат до тој степен неспоиви, но екстремниот музички правец боде очи. За тоа има проста причина – предрасуди. Како тече времето, околината ни ги штелува мозоците за […]