21/09/2018

Search results

Bernays Propaganda – Политика [Moonlee, 2016]

Posted on 04/04/2016 by in Албуми, Музика

„Не ме интересира политика“ е изјава која често се слуша во Македонија без разлика што се кажува во земја каде што е исполитизирано речиси сѐ – од садење патлиџани до организирање панаѓури. Бездруго, не сме само ние такви. Колку за илустрација, и во осамената светска империја, САД, над 100 милиони луѓе периодов не се потресуваат […]

ХАХАХА – Сами мажи и жени [Moonlee, 2014]

Posted on 08/09/2014 by in Албуми, Музика

Ако се најдете пред свршен чин да донесете одлука, замислете, дали би избрале вашето дете да се вика Светомир? Не мора, еве, да се работи за решение под принуда ниту да е во прашање некое пресекување изнудено од бирократска бизарност како измислена за влегување во фолклорот. Да речеме, имате време. Можете темелно да размислите, да […]

ХАХАХА – Сиромашни и богати [Направи заедно, 2012]

Posted on 13/09/2012 by in Албуми, Музика

Размислувајќи за панаѓурот што на денот на македонската независност нè сардиса од национал-фудбалската арена во Скопје, низ глава ми прелета јато од заклучоци, но два од нив најлесно ги запаметив. Едниот се однесува на сатирата, другиот на секирата. Првиот пак ми потврди дека земјава е уникат. Во неа и иронијата се овистинува. Што друго беше […]

ХАХАХА: Општеството е труло зашто хероите се вештачки, напумпани и нереални

Posted on 30/12/2011 by in Интервју

Кога пред три години ги гледав на нивната последна свирка во преполниот Retox (и тој клуб постоеше, нели), FxPxOx веќе беа во длабока сенка на Bernays Propaganda. Немав и немам проблем со тоа, бендовите се појавуваат и исчезнуваат, сè додека приказната продолжува да тече во веродостојно, формата и не е толку важна, а сепак, знаев […]

AK 47, ХаХаХа и Shock Troopers во La Kaña

Posted on 16/11/2011 by in Настани

Не би било претерано далеку од вистината ако помислите дека, кај неупатените, насловот на текстов ќе предизвика уплашена, загрижена фаца. Опасна работа се калашников, смеење од петица и некакви си трупи. Згора на тоа, се споменува и шок. Страшна реченица, нема што, ама не заради поимите што залутаните ќе ги збркаат, туку поради бендовската постава […]